KAWA ZIELONA to wyselekcjonowana kawa o większej zawartości kofeiny dla silniejszego działania i zintensyfikowania wyników kuracji.


Zielona kawa zawdzięcza swoją nazwę kolorowi ziaren. Tylko kawa zielona zawiera substancję o nadzwyczajnym działaniu - kwas chlorogenowy ACG. Zalicza się go do polifenoli, a ściślej – fenolokwasów, jest silnym przeciwutleniaczem i może hamować rozwój różnych schorzeń. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych, kwas chlorogenowy oraz jego pochodne wykazują działania hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę, ułatwiające jej regenerację), hipoglikemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi) oraz hamuje rozwój wirusów. Badania naukowe wykazały, że kwas chlorogenowy przeciwdziała wydzielaniu się wolnych rodników, ma silne właściwości bakteriobójcze, a w połączeniu z kofeiną zmniejsza przyswajanie cukrów, zapobiega magazynowaniu ich pod postacią tłuszczu i w ten sposób pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. To unikalne połączenie kwasu ACG i kofeiny pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn i spalanie tłuszczu już obecnego w organizmie.

Jednym z badań, które potwierdziły te właściwości, był eksperyment naukowców z Uniwersytetu w Scranton, którzy obserwowali, jakie efekty miały różne dawki zielonej kawy (a także jej placebo) na grupę wybranych osób. Wyniki były bardzo optymistyczne: uczestnicy badania schudli średnio ok. 7,5kg przez 22 tygodnie picia zielonej kawy.


Naukowcy zaznaczyli, że w czasie eksperymentu uczestnicy ani nie zmienili swoich nawyków żywieniowych ani nie zwiększyli swojej aktywności fizycznej.


Napar z zielonych ziaren kawy ma smak cierpkawy i kwaskowaty, nie posiada też charakterystycznego zapachu kawy mimo to ma liczną rzeszę zwolenników nawet wśród koneserów tego napoju. Proces palenia niszczy bezpowrotnie wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać naszej doskonałej kawy zielonej .

Gatunek Santos pochodzi z Brazylii ze stanu Sao Paulo i reprezentuje najwyższą jakość.

Charakteryzuje się niską kwasowością oraz łagodnym i delikatnym smakiem.

Kawę powinniśmy przechowywać w chłodnym miejscu w suchych, szczelnych pojemnikach, najlepiej w lodówce.

Zielona kawa to największy HIT w USA i EUROPIE!

Sposób parzenia

Zielone niezmielone ziarenka zalewamy świeżym wrzątkiem najlepiej wodą źródlaną i czekamy aż napar nabierze zielonkawego koloru. Napar należy pić kilka razy dziennie.

Kawę zieloną można też samodzielnie wypalić. Najprostszym i dostępnym dla każdego sposobem jest palenie na zwykłej domowej patelni. Więcej o sposobach palenia kawy można znaleźć w sekcji Palenie kawy.